Varmekabler: spørsmål og svar

Publisert 24. februar 2023
Har du varmekabler, eller vurderer du å investere i gulvvarme? Les videre.

Fordelene med varmekabler er mange – men fordi de ligger skjult under gulvet kan det være vanskelig å vite hvordan de fungerer. For hva gjør du hvis gulvet plutselig er kaldt? Og hvor varmt bør gulvet egentlig være i ulike rom?

Her gir vi deg svar på de mest stilte spørsmålene om varmekabler.

  • Hvor mange grader bør varmekablene stå på?

    Det kommer an på hvor varmt du vil ha det i rommet og hvilken type gulv du har. Varmekablene på badet brukes gjerne året rundt og bør holde en temperatur mellom 27 og 28 grader. Siden fliser føles kalde ved normal romtemperatur, anbefales høyere temperatur på bad enn i rom med parkett, laminat og andre gulvtyper. For disse bør anbefaler vi en gulvtemperatur på 22-23 grader.

     

  • Hvor lang levetid har varmekabler?

    Levetiden er estimert til å være godt over 30 år forutsatt at varmekablene er lagt riktig i gulvet. Når du legger helt nye varmekabler, følger det også en garanti som varer noen år, avhengig av type. Noen leverandører skilter med hele 20 års garanti.

    Selv om varmekablene stort sett fungerer godt, kan det oppstå problemer underveis. Som regel er dette da relatert til termostaten, som enkelt kan byttes av en elektriker. Hvis feilen ligger i selve kabelen, kan elektrikeren søke seg frem til hvor feilen ligger og reparere punktet som er ødelagt.

     

  • Kan varmekabler miste effekt?

    Varmekabler mister ikke effekt, men kan gå i stykker. Dersom det skjer, vil hele eller deler av gulvet bli kaldt. Hvis du tilkaller en elektriker, kan hen feilsøke og lokalisere hvor i kabelen feilen ligger. Vanligvis kan dette rettes opp relativt enkelt uten inngrep i gulvet. Hvis hele gulvet er kaldt, kan det hende du har flaks. Da er det kanskje bare termostaten som må byttes.

  • Hvordan vet man om termostaten er ødelagt?

    Hvis varmekablene er kalde, kan det hende at termostaten ikke fungerer. Termostaten stilles inn på ønsket temperatur og får signaler om hvor varmt det er fra en gulvføler, romføler eller regulator. Termostaten skrur seg av og på avhengig av romtemperaturen.

    Denne funksjonen bidrar til energieffektiv oppvarming. Varmekablene skrus automatisk av hvis temperaturen på termostaten når eller går over innstilt makstemperatur. Dermed kan varmekablene skru seg av og få gulvet til å virke kaldt.

    Løsning: Skru opp temperaturen på termostaten, slik at varmekablene skrur seg på igjen.

    Hvis ikke det hjelper, kan termostaten være ødelagt. Med en ny termostat vil føleren fungere som den skal og varmekablene være varme. Dette er som regel en enkel jobb for en elektriker.

    En sjelden gang ryker varmekabelen. Da er jobben mer omfattende, men et spesialfirma kan reparere den delen av varmekabelen som er ødelagt. Om en slik reparasjon er hensiktsmessig, kommer som regel an på varmekabelens alder.

     

  • Er det dyrt å bruke varmekabler?

    Varmekabler gir en behagelig og jevn varme fordi varmen stiger oppover og fordeles jevn i rommet. Varmekabler er verken det dyreste eller rimeligste alternativet til oppvarming, men er til gjengjeld løsningen som gir jevnest varme. men er klart løsningen som gir jevnest varme.

    Sammenlignet med andre varmekilder regnes panelovner som dyrere og varmepumpe som billigere enn varmekabler. Fordelen med varmekabler er at løsningen enkelt kan kobles til et smarthus system, det gjør det enkelt å sette i gang sparetiltak som nattsenking.

    Hvor godt boligen er isolert og hvordan varmen sprer seg er faktorer som har betydning for kostnaden. Derfor er det vanskelig å estimere strømforbruk med varmekabler.

mann som smiler og bruker mobilen mens hans sitter i en sofa med en grønn plante foran seg

Trenger du mer informasjon om varmekabler?